0

Oameni-bufniţă sau oameni-ciocârlie. Obiceiurile de somn, explicate ştiinţific
În marea lor majoritate, oamenii se împart în bufniţe sau ciorcârlii atunci când vine vorba despre obiceiurile de somn. Fie se trezesc devreme, fie funcţionează mai bine seara.

Modul de somn este determinat de gene

Există persoane care se pot trezi cu uşurinţă la primele ore ale dimineţii sau altele care pot sta până noaptea târziu, dar asta nu înseamnă că unii sunt harnici sau alţii leneşi. Ştiinţa are o explicaţie în ambele cazuri, informează BBC News.

Genele influenţează decisiv obiceiurile de somn.

O echipă de cercetători de la Universitatea Surrey, din Marea Britanie, au descoperit că oamenii care sunt ciocârlii sau bufniţe au anumite variaţii – cu impact asupra diferitelor aspecte fizice, dar şi psihologice.

Astfel, „ciocârliile” au cea mai mare temperatură corpului după-amiaza, în timp ce pentru „bufniţe” vârful vine de câteva ore mai târziu.

Primul lucru de care au parte dimineaţa „ciocârliile” este cortizolul, hormonul care este eliberat ca răspuns la stres, care ajută organismul să treacă peste starea de somn. „Bufniţelor” li se eliberează cortizolul mai spre seară.

Se poate interveni asupra acestui tipar prin intermediul medicamentelor, mai notează BBC, dar asta ar însemna că este necesar să fie luate permanent.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.